Със селфи – така ще започват шофьорските курсове. По този начин ще се доказва, че инструкторът и кандидат-шофьорът са провели необходимите часове по кормуване.

Само преди дни излезе демо версията на системата, по която ще се провеждат шофьорските изпити след няколко месеца.

Според предложението всичко ще става чрез мобилно приложение, което инструкторите и кандидат-шофьорите ще трябва да инсталират на телефоните си. 

Кандидат-шофьорите ще си избират инструктор и автомобил през интернет – чрез приложението. В него трябва да бъдат качени всички фирми, които обучават шофьори, снимки на инструкторите и техните автомобили.  

Приложението няма да може да се поддържа на всички мобилни устройства - програмата ще работи само на по-новите версии на операционните системи.

Вместо с инструкции за шофиране, курсистът ще получи такива за това как да свърже мобилния си телефон с този на инструктора си. Двете устройства се сдвояват със специален QR код. След като той бъде потвърден, инструкторът и курсистът ще могат да видят точното място, на което се намират, както и пътят, по който ще минат, за да изпълнят своя час по кормуване.

Снимката на инструктора и курсиста се прави, за да се докаже, че двамата са провели урока по кормуване. Снимка ще се прави в началото и след края на часа.

От фирмата, която е разработила приложението, уточниха за bTV, че всички тези начални стъпки отнемат между 5 и 10 минути. Това време няма да отнема от часa, предназначен за практика. Курсистът и инструкторът ще трябва да се срещнат малко по-рано,  за да изпълнят задължителните стъпки по започване на учебният час по кормуване. 

Според тествалия приложението инструктор Йонко Иванов в него има редица грешки и вместо да помага, само ще разсейва кандидат-шофьорите: „Вие видяхте, че аз през цялото време гледах телефона. Ученикът няма да го интересува да си следи пътя, какъв е и кои са уязвимите участъци”.

Друг минус според Иванов е, че бъдещите шофьори ще трябва чрез приложението да избират с кой инструктор и с каква кола да провеждат шофьорските курсове. А нуждата от мобилни устройства само ще ги оскъпи. Допълва и че с въпросното селфи се нарушават правата както на инструктора, така и на бъдещият шофьор.

Иванов добавя, че на година има над 120 хиляди кандидат-шофьори и близо 30 хиляди души, които трябва да опреснят своите умения, което  според него означава, че системата няма да може да поддържа такъв голям брой на данни и е възможно личните ни данни да изтекат. От фирмата разработчик са категорични, че това не е възможно.

Те подчертават, че приложението все още е в демо версия и тепърва ще се правят подобрения. A разходите за инсталирането и използването на приложението ще са изцяло за сметка на инструкторите и кандидат-шофьорите.