Кандидатите за шофьорска книжка ще взимат изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали. Това предвижда проект на Министерството на транспорта за промяна в реда за провеждане на шофьорските изпити.

В шофьорските курсове вече ще има по-малко часове по теория и повече кормуване.

Държавата ще купи автомобили, които ще оборудва с видеокамера и компютър за целите на изпита за шофьорска книжка.

Според бившия началник на КАТ Алекси Стратиев смяната на автомобила за изпита не е радикална мярка, която ще доведе до добра подготовка на водачите.

По думите му и в момента всеки, който се чувства неподготвен, може да получи допълнителни часове. Той не отрече, че цената на шофьорските курсове е възможно да се увеличи.

„Новите водачи през първата една-две години не са толкова рискови, колкото през третата година. Те придобиват самочувствие, че могат всичко на пътя и се стига до трагични инциденти”, на мнение е Стратиев.

"В по-голямата си част ние сме проводници на корупцията при шофьорските изпити и това, което се случва по пътя. Не само не учим учениците, а и даваме пари на тези, които изпитват и тези убийци излизат на пътя”, коментира от своя страна Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

"До 30 март тази година трябваше да се създаде нова учебна документация за обучение на водачи на МПС. Тя беше изработена от работна група. До ден днешен намаляването на часовете по теория и увеличаването на тези по практика не се е случило. Докладът не може да стигне до министър и надали той го знае”, обясни той.

Иванов уточни, че се предлага още да се завишат часовете за кормуване по автомагистрала, извънградско и нощно шофиране.