Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си, каза в "Тази сутрин" изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров.

Маринов беше отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Новината бе съобщена от самия него в ефира на bTV снощи.

"ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на "Ел Би Булгарикум". В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност, се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на несъгласувани цени от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн. лв.”, обясни Венцислав Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи.

"Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му Николай Маринов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

"Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин, е с недоказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини. Сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Тук се буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен”, каза Димитров.

Той подчерта, че на базата на докладите в производствения отдел във Видин се стига до заключението, че суровината е некачествена.

"Имаме на склад невъобразимо количество суровина, която не може да бъде пласирана. Тя не става дори за подарък", добави Венцислав Димитров.

За изпълнителен директор е назначен Владимир Русев, каза изпълнителният директор на ДКК.

Дали има некачествени млечни продукти на пазара - разберте във видеото.

"Няма да позволява "Ел Би" да тъпри щети от непремерни изказвания. Всички продукти са с най-всико качество, в базата няма нито един килограм некачествен кашквавал, има кашкавал, който е изпуснал вакуума. Той ще бъде преработен. това не е некачествен кашкавал", коментира Николай Маринов, бивш изпълнителен директор на държавното дружество.

Той беше категоричен, че шефът на ДКК и министърът на икономиката обсужват чужди интереси в ущърб на държавната компания и свърза действията им с мафия.