Цената на природния газ се повиши с над 20% от началото на месеца. Според КЕВР това се дължи заради тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни в „Тази сутрин“, че в цените на европейските газови пазари са достигнали исторически връх. Той допълни, че повишеното търсене влияе върху ценообразуването. 

По думите му въпреки това цените на газа у нас са по-ниски от тези в Европа. Павлов даде пример, че в България цената е 69,4 лв. или 35,48 евро, докато в Европа – около 50 евро на мегаватчас.

„През последните месеци се наблюдават намалени доставки за Европа. Това оказва влияние и поражда опасения за недостиг на природен газ за зимните месеци и съответно – увеличение на цената. В „Булгаргаз“ запълнеността на газохранилищата в Европа към септември е 64% при 91% миналата година“, посочи Павлов. 

Той беше категоричен, че газът за българския пазар е осигурен до март 2022 г. Изпълнителният директор на дружеството допълни, че все още е рано да се каже дали „Булгаргаз“ ще поиска от КЕВР ново увеличение на синьото гориво. 

Относно задълженията на „Топлофикация София“ към дружеството Павлов заяви, че са завели три дела с цел събиране на вземанията, които са в размер на 95 млн. лв. По думите му са платени половината, а срокът за плащане е изтекъл вчера. 

„Получихме писмо, с което поемат ангажимент до 17 септември да изплатят 35 млн. лв. Помолиха съдебният иск да бъде оттеглен и да не бъде налаган запор на сметките. Ние го направихме и очакваме дългът да бъде погасен в съответния срок“, каза още шефът на „Булгаргаз“.    

„Топлофикация София“ следва да изготви погасителен план за остатъка от задълженията си към дружеството.