Правителството предлага нова мярка срещу родителите, чиито деца не посещават редовно училище – спиране на детските добавки за цяла година, ако детето отсъства повече от 3 дни от предучилищна група или 5 учебни часа за ученик. Мярката съществува и сега, но помощта се спира само за месец.

Учителите в ОУ „Неофит Рилски” в Самоков са принудени да търсят липсващи ученици по домовете им при прекалено много отсъствия. В училището учат 960 деца, всички са от ромски произход.

Теменужка Маринкова преподава български език и литература в това училище от 36 години.

„Има в моя клас едно момиче, което родителите не го пуснаха и то остана да поправя годината. И е лошо, защото детето е добро. Разговарях с родителите – в началото бащата каза, че ще го пусне, но после беше по-враждебно настроен и не го пуснал”, дава пример учителката.

Два пъти в месеца учители, социални и полиция търсят децата, които отсъстват.

Последното преброяване на учениците – от преди седмица, показва, че отсъстват 12% от учениците. Директорката на училището Мариана Солунска отбелязва, че това е постижение, защото преди години процентът е бил 40. Тя е  съгласна и с обсъжданите промени за спиране на детските за година при 5 неизвинени отсъствия.

„Аз приветствам едно такова решение, защото ако за 1 месец се спрат детските, децата не се впечатляват, нито родителите. Аз дори имам друго предложение като директор – тъй като има родители, които трябва да бъдат санкционирани – когато детето направи повече от 20 – да се спират не само детските, но и социалните помощи на родителите. Тогава мисля, че някои родители ще разберат, че има закони в държавата, които са за всички, и трябва да се спазват”, обяви директорката.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!