Предложената мярка за спиране на социалните помощи за неизвинени отсъствия на децата в училище няма да направи бедните по-бедни. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева в "Тази сутрин”.

Снимка: bTV

Според предложението помощите ще се спират за цяла година. От Асоциацията на родителите обаче реагираха остро на мярката. Оттам смятат, че със санкции няма как да се върнат децата на училище, а че трябва работа със самите семейства.

Снимка: bTV

Според Цвета Бресничка спирането на помощи ще доведе до още по-голям риск децата да не отидат в клас. А бедните ще станат още по-бедни, по думите й. 

"Да си представим ситуация, в която едно дете бяга от училище за един ден, не защото семейството така му е казало, а защото съучениците му го тормозят", коментира Цвета. 

Снимка: bTV

Зам.-министърът на образованието обясни, че тази мярка е само една в пакета от мерки, в който превес имат подкрепящите.

Над 300 милиона ще бъдат вложени в мерки за работа с родителите, добави Сачева.

Снимка: bTV

Директорка на училище в Неофит Рилски в Самоков пък не само е съгласна с мярката, но има и още по-строго предложение:

„Аз приветствам едно такова решение, защото ако за 1 месец се спрат детските, децата не се впечатляват, нито родителите. Аз дори имам друго предложение като директор – тъй като има родители, които трябва да бъдат санкционирани – когато детето направи повече от 20 – да се направят не само детските, но и социалните помощи на родителите. Тогава мисля, че някои родители ще разберат, че има закони в държавата, които са за всички, и трябва да се спазват”.

Сачева обясни и защо досега мярката не е работила и има даже увеличение на спрените помощи на семейства.

Снимка: bTV

„Мярката досега не е работила, защото помощи за деца се спират , но след месец могат да се компенсират със социалните помощи на едно семейство . Т.е.  ако едно дете е получавало 145 лв. помощи и му се спрат, стават 99 лева, но на следващия получава 190 - само след месец идва тази компенсация. Това е така, защото всяко семейство не взима само едни помощи”, каза зам.-министърът.

Снимка: bTV

Отпуснатите помощи към декември миналата година възлизат на над 314 милиона лева, като процентът на санкционираните семейства се увеличава. 

Сачева открои и че в село Камено поле са спрени две ТЕЛК решения на деца, които са взимали по 930 лева за това, че са глухонеми, а се оказало, че не са. В училището в селото от 37 деца 20 са с ТЕЛК и се проверяват. 

Снимка: bTV

Все още обаче остава неясно какво се случва с 50 000 деца за тази година. Сачева обясни, че те са записани на адрес, на който не пребивават – например в Обредния дом или в Майчин.