Изцяло в правомощията на правителството е да предложи еврокомисар, като в тази посока трябваше да започне да се мисли преди месеци, а не в последния момент. Около това мнение се обединиха в предаването „Тази сутрин“ зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

До края на тази седмица 27-те държави членки на ЕС трябва да изпратят на Брюксел предложенията си за кандидати за европейски комисари.

Председателят на Еврокомисията (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която през юли беше избрана за нов 5-годишен мандат, поиска от всички да ѝ бъдат подадени имената на една жена и на един мъж, а целта – да има приблизително равенство на половете във финалния състав.

България е сред малкото държави, които все още не са направили предложенията си.

Процедурата е ясна – предлагат се имена от всяка държава, председателят на ЕК ги одобрява, след което се провеждат интервютата. На финала председателят на ЕК и Съветът на ЕС предлагат състава от еврокомисари на Европарламента (ЕП).

Там също се изслушва всеки един от кандидатите по съответните комисии. Добре би било да се знае също така, че съставът на ЕК се гласува в пакет от евродепутатите.

Критериите също са ясни – предложеният еврокомисар трябва да е експерт в дадената област, да е с ясно изразена европейска ангажираност, както и да е независим от икономически и политически интереси.

 

Големите сектори, за които се борят повече държави, са сигурност, отбрана, външна политика, икономика и бюджет. Възможно е някои от тези сектори този път да отидат към Балтийските страни, Румъния, Полша и Чехия.

„Имаше нежелание в предишното правителство да вземе едно такова решение. Според мен Димитър Главчев още при първия си мандат трябваше да се обърне към парламента и да поиска от народните представители да обсъдят различните кандидатури за български евродепутат“, посочи Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.

Тя е категорична, че България е трябвало да започне да мисли в тази посока още преди месеци, за да се избере човек с добро портфолио. Сега обаче страната ни ще трябва да реагира в последния момент.

„Изцяло във функциите на правителството е да предложи еврокомисар. Тук големият проблем не е в отсъствието на име. Това, което ние наблюдаваме в момента е по-скоро оправдание“, посочи от своя страна Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-външен министър, както и директор на Института за икономика и международни отношения.

Според липсва дългосрочна държавна политика в тази посока, т.е. не става дума само за това, какъв ресор ще получи България в състава на дадена Еврокомисия.

Вижте във видеото какво още казаха Весела Чернева и Любомир Кючуков.