Няма как да проследим пътя на нашите самолети, продадени от частни фирми. Това каза в предаването „Тази сутрин“ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод информацията на „Блумбърг“ за изпратени в Украйна наши самолети Су-25.

„Периодът 2005-2012 г. са продадени 20 самолета Су-25К. Все още шест самолета от тях са на територията на България. Останалите 14 са извън страната, като те са изнесени основно в посока Грузия. Това е периодът на правителството на тройната коалиция и на първото правителство на ГЕРБ“, обясни Стоянов.

Той обясни, че през 2001 г. е приет план, съгласно който българската армия беше редуцирана. Това се отрази и на българските ВВС.

„Основен идеолог на това беше г-н Шаламанов. По негово време тези самолети бяха обявени за излишни и бяха продадени съгласно плана, това беше излишна техника“, добави Стоянов.

Самолетите, които страната ни все още притежава, са на площадката в Безмер. Стоянов посочи обаче, че преди около месец сме загубили един от тези самолети.

„Тези самолети се купуват от български компании, които имат разрешително да търгуват с оръжие, т.е. със стоки за военна употреба. Ние знаем кои са, но няма смисъл да бъдат коментирани тук. Тяхната дейност е напълно законна – те са ги закупили и са ги препродали. Естествено, търсили са някаква печалба“, каза още Стоянов.

Вижте какво още каза служебният министър на отбраната за оръжието изпратено в Украйна, изтребителите F-16 и обучението на нашите пилоти.