Очаквам резултат от проверката КПКОНПИ към средата на септември, конфликт на интереси между семейството ми и това на Красимир Вълчев (б.р. министърът на образованието) – няма. Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 

През юни т.г. Антикорупционната комисия започна проверка за конфликт на интереси по медийни публикации,  в които се твърди, че изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова (б.р. съпруга на Димитър Маргаритов) е кума на Красимир Вълчев и е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество. 

 „Отношенията ни са нормални, формално ние сме кумове. Няма нищо особено. Това е процедура в Семейния кодекс, при която двама души свидетелстват за сключването на граждански брак на други двама души“, каза Маргаритов.

Той обясни, че свидетели на граждански брак не влизат в кръга на свързани лица, които подлежат на конфликт на интереси. Той обясни, че жена му е юрист и работи в издателство „Просвета".  

Относно одобряването на учебници на издателството от МОН, Маргаритов посочи, че не е наясно с процедурата. „Това, което мен ме касае в случая - смятам, че нещо, което по никакъв начин няма свързаност, съгласно закона", посочи Маргаритов и обясни, че след няколко месеца в управлението, съпругата на Красимир Вълчев вече не е свързана с въпросната фирма, с която КЗП е имала договор преди повече от 10 години.

„Аз изобщо не съм бил в Комисията, когато тя е била в тази фирма. Аз съм в Комисията от 2015 г., а тя е приключила участието си в управителния орган през 2009 г.", посочи още той. 

На въпрос дали КЗП са правили поръчки към въпросната фирма за сума около 100 хил. лв., Маргаритов отговори, че има договори, но за много по-ниска сума. „Стойността е доста по-ниска, може би около 50-60 хил. лв. Да, имаме няколко договора и не точно с тази фирма, защото тя е претърпяла трансформации през годините", уточни председателят на КЗП и добави, че името е било сменено.

Маргаритов коментира, че е спокоен относно резултата от проверката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!