„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“, каза в „Тази сутрин“ Диян Стаматов, директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов. 

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.