Пореден случай на клип в социалните мрежи, който показва дете да шофира автомобил в скута на баща си във Владая до София.

„Детето е малко. В скута на баща си. Управлява по улиците на кв. „Владая“. И ние сме били малки, и нашите родители са опитали да ни дават да управляваме автомобили, но не е било в населено място, а по поляните или извън селото“, каза за „Тази сутрин“ Тенчо Тенев, съветник на премиера по пътна безопасност.

„Не е мястото и времето да се правят такива неща в населено място. Не мога да проумея каква е тази мания да снимат как дават на децата си да управляват автомобили и после се сърдят, когато хората кажат, че това е пореден случай на безумство по пътищата“, добави той.

„Нарушенията са, че преотстъпва управлението на неправоспособно лице, той е без предпазен колан и детето е без предпазен колан, не е в столче на задната седалка. За 18 секунди са четири нарушения“, подчерта Тенчо Тенев.

„Ако попадне в някоя дупка или се задейства предният еърбег на волана, ударът ще е фатален за детето. Родителят това не го е предвидил. Това е пореден случай на безумие на хора, които не знаят до какъв фатален случай може да се стигне“, коментира съветникът на премиера.

„Не мисля, че има разбиране за пътната безопасност. Обществото стана по-критично към нарушенията. Затова държавата също трябва да бъде по-критична, особено Министерството на вътрешните работи. След като бъдат осъдени няколко души на затвор, ще видите как ще намалеят случаите, както стана с конфискацията на автомобили на пияни и дрогирани“, каза още Тенчо Тенев.