След репортажа на bTV за дете, което реди павета на столичен булевард в горещините, институциите започнаха проверки.

„Главната инспекция по труда“ се самосезира веднага след излъчването на репортажа, като още сутринта бяха изпратени на място два екипа. В рамките на вчерашния ден не беше установено лицето, както и очаквахме, предвид медийното отразяване, но проверките продължават“, каза за bTV Ваня Джупанова, главен експерт към „Главна инспекция по труда“.

„Разговорите ще продължават и през следващите дни за установяване на нарушенията и случая“, добави тя.

„Работодателят носи цялата отговорност за лицата, които полагат труд на територията на даден обект. Санкциите могат да бъдат от 1500 лв. до 15 000 лева. За всяка установено непълнолетно лице, което полага труд без разрешение на Инспекцията по труда, сезираме и прокуратурата за започване на наказателно производство“, подчерта Джупанова.

За седемте месеца на 2023 г. са подадени 20 сигнала към прокуратурата за подобни нарушения.

„Най-често случаите са от секторите хотелиерство, ресторантьорство, търговия. В повечето случаи установените условия на труд не отговарят на изискванията за наемане на непълнолетно лице. Работодателят задължително трябва да има разрешение от Инспекцията по труда. За да бъдат защитени правата на непълнолетните лице, те трябва да имат задължителен писмен договор, който работодателят предоставя заедно с копие на уведомлението за неговата регистрация в НАП и длъжностна характеристика“, каза още тя.

От фирмата изпълнител и днес заявиха за bTV, че проверката им продължава. Коментар се очаква след приключването ѝ.

Държавната агенция за закрила на детето също се самосезира по случая. ДАЗД изиска информация и предприемане на мерки по компетентност от Дирекция „Инспекция по труда - София“, от кмета на район „Красно село“, както и от Столична община и Столичния общински съвет.

От страна на Държавната агенция за закрила на детето са сезирани и Дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село и Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, към която работи отдел „Мобилна работа с деца в риск“ за извършване на действията, които са в правомощията им, посочват от агенцията.