Дете реди плочки на тротоар в летните жеги. Видеото е заснето от Теодор Михайлов, който попада на ситуацията. Той търси обяснение от възрастен работник, който му отговаря че „детето учи занаят“.

Снимка: bTV

„Вчера към 15 часа приятел, който е минал малко по-рано, ми прати видео, на което се вижда малко дете как носи плочки и ги чука с чук. Малко след това дойдох дотук, защото не можех да повярвам, че това се случва. Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха, да си ходя“, обясни пред bTV Теодор Михайлов.

Снимка: bTV

„От реакциите в интернет разбрах, че от седмици има деца, които на централен столичен булевард по цял ден мъкнат и слагат плочки, което е скандално и се вижда от хиляди, но няма реакция от никого“, добави той.

Снимка: bTV

Теодор Михайлов не е подал официален сигнал, но се надява институциите да се самосезират, след като случаят вече е станал публичен.

„Трябва да правим разлика между експлоатация на детския труд и тогава, когато едно дете помага вкъщи. Ако то помагаше на баща си вкъщи и там да редят павета, няма проблем, но когато това става на обществено място при 40 градуса – това е недопустимо“, подчерта Георги Богданов от Национална мрежа за децата.

„Трябва да насърчаваме децата да се трудят, но това не е насърчаване и „учене на занаят“. Това е експлоатация на детски труд. Моят апел е да се прави разлика между тези две неща“, допълни Богданов.

„Има основание Агенцията за закрила на детето да се самосезира. Искам да кажа, че минават стотици коли, които са видели детето. Агенцията не може да е навсякъде, но е важно възрастните да разбираме и отличаваме кое е правилно и неправилно за децата. Тук е трябвало да има някой, който да наблюдава процесите. На строителния обект трябва да има отговорник. Трябва да се предприемат мерки спрямо фирмата изпълнител“, каза още той.