Боен пилот, носещ името на Свети Георги Победоносец и семейството му, разказват какво е за тях храбростта в днешно време.

Снимка: Ладислав Цветков

В семейството на капитан Филипов днешният празник е троен. Освен имения ден със съпругата му имат и професионален празник

Снимка: Ладислав Цветков

Георги е пилот в изтребителната база "Граф Игнатиево", която носи непрекъснато бойно дежурство по охрана на небето и в условията на пандемия.

Съпругата на капитан Филипов също е офицер, работи във ВВС и осъществява комуникацията с центъра на НАТО, който управлява полетите при мисията по охрана на въздушното пространство - така че тя знае кога съпругът й излита и за каква мисия, ако бъде вдигнат по тревога.

Снимка: Ладислав Цветков

"Напрежение има. Нашата работа е доста тясно свързана, във всеки момент знам дали изпълнява задача и във въздуха. Ориентирала съм се да не се оставям на емоциите - той е доста способен и съм сигурна в техниката", казва кап. Мая Филипова.

"Тя се притеснява, въпреки че се стреми да не го показва, но след работно време гледаме да не коментираме“, казва кап. Филипов.

Снимка: Ладислав Цветков

Георги и Мая са един и същи випуск във военния университет - за Георги летенето било мечта. Мая също преценила, че ще се развива в армията.

Семейството от бойната авиация смята, че точно в кризисни ситуации обществото се обръща към армията.