Ден остава до началото на най-мащабната доброволческа инициатива у нас -  на 17 септември ще се проведе кампанията „Да изчистим България заедно“ на bTV Media Group.

„През 2022 година се завръщаме към големите организирани акции по почистване след двете години на пандемия“, коментира в „Тази сутрин“ Мария Лазарова, мениджър социални проекти в bTV Media Group.

Тази година кампанията ще помогне на много места, засегнати от бедствия като наводнения и пожари
.

„Една от големите ни гордости е, че много компании пренасочиха доброволческия си ресурс и благотворителност към наводнените села в Карловско. Ако преди бяха планирали да чистят парк, сега са решили да тръгнат с нас в Карлово. Аз също ще бъда в Карлово. Очакваме подкрепа не само от бизнеса, но и от неправителствени организации. Другото важно е, че за първи път ще има над 15 акции за почистване на реки. Много голяма акция има за почистването на река Струма в Кюстендилско“, добави Мария Лазарова.  

„Специално за София тази година сме си поставили много амбициозна цел. Не искаме да чистим на много места, а искаме да направим първата акция за разделно събиране – почистване на парковете, но и да го направим разделно, да надградим този образователен елемент, който кампанията носи“, посочи тя.

През годините все повече доброволци се присъединяват в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“, а тази година се навършават 10 години от поставянето на началото на кампанията.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.

Ето и част от локациите в София:

Борисовата градина – в 11:00 часа

Южен парк – 9:30 часа

Ловен парк – 9:30 часа

Всички локации в цялата страна можете да видите в dobriatprimer.btv.bg