Роял от престижната марка "Естония" от няколко дни радва жителите на столичния квартал "Факулетета". След като на него са свирили виртуозни музиканти от Пловдивската филхармония, на него вече ще могат да се учат децата в местното читалище.

Уникалният роял се намира в народно читалище "Ромски таланти - 2016", където всяко едно дете ще може да се наслади на музиката.

Дарението е направено от международната фондация "България".

"Това е символично, защото много време тази махала не получи никакво внимание. Ние ще докараме и други неща със това дарение, което направихме", каза председателят на фондацията Яков Джераси.

"Децата са най-важното нещо в нашия живот. Аз вярвам в три неща - огромната сила в Господ, вярата в нашите способности като хора и нашата доброта, както и в таланта на децата ни", каза Кирил Василев, председател на инициативен комитет "Факултета".

"Има учител, който да учи децата сега, и това е нашият пастор", допълни Василев.

"Това пиано е роял "Естония", който има своя душа, свой характер. Аз имах възможност с него да озвуча много неми филми в "Червената къща". Това пиано им придаде много живот, защото наистина има много благ и благороден звук", каза акад. Валентин Стамов, пианиаст и композитор.

"Това може да се повтаря и в други махали по този начин. Ние игнорирахме махалата извънредно много. Не трябва да чакаме само от избори на избори, а през цялата година", каза Джераси за дарението на рояла.

"Читалище без книги - това не е читалище. Ние решихме да дарим нашата библиотека от "Червената къща" на това читалище", каза Джераси.

"Искам квартал "Факултета" да бъде културен център в региона", допълни Кирил Василев.

Вижте повече от видеото в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!