До края на тази седмица ще завършат строително-ремонтните дейности по първа и втора секция на първите жилища от морски контейнери, които се изграждат в столичния квартал „Факултета“. Третата секция трябва да стане готова до средата на октомври, съобщава БГНЕС. 

„На този терен има 3 секции, които са направени от морски контейнери, които са с изцяло стоманена конструкция. Морските контейнери са 51 на брой, като допълнителните пространства са направени от още толкова. На площ от 3200-3300 квадрата са разположени 51 апартамента. По-голямата част от тях са четиристайни, тристайни и двустайни“, обяснява архитектът Румен Първанов, който е ангажиран с дейностите по изграждането на новите жилища. 

Снимка: БГНЕС

Той добави, че контейнерите са взети от Солун, като всеки един заедно с транспортирането му струва на общината по 5000 лв. 

Архитектът посочва, че от един морски контейнер се правят двустайните апартаменти, от контейнер и половина – тристайните, а от два контейнера – четиристайните. В новите жилища ще могат да бъдат настанени 300 души. 

Снимка: БГНЕС

„В четиристайните апартамента могат да бъдат максимално настанени 8 души, в тристайните – 6, а в двустайните по 4-5“, уточнява той и посочва, че квадратурата в тях е съответно 60 кв. в четиристайните, 45 кв. в тристайните и 30 в двустайните.

Всяко едно от жилищата е снабдено с подово отопление, ток, вода и канализация; санитарен възел и стаи според големината му. Два от апартаментите пък ще са достъпни за хора с двигателни затруднения, като пред входа ще бъде изградена рампа, вратата е с по-широк праг, а банята е оборудвана, така че да отговаря на нуждите на ползвателя ѝ. 

Снимка: БГНЕС

Попитан дали ще се чува какво си говорят съседите, Първанов уверява, че правените замервания в други подобни жилища показват, че шумоизолацията е добра. Той добавя, че жилищата от морски контейнери отговарят и на всички европейски норми за земетръс. По думите му инвестицията е на обща стойност над 2 млн. лв., като това не е всичко. 

„Пред жилищата ще има паркинг с 23 места, зелена площ с дървета и храсти и градинка. На този етап в проекта не е предвидена детска площадка, но има място между двете секции, където може да се постави“, обяснява архитектът. Според него новодомците ще бъдат настанени преди .