Да погледнеш през очите на доброто - незрящ човек намери подслон, след като дълго търси къде да се нанесе, заедно със своето куче водач. То буквално е неговите очи в живота.

Деси и Иви от 8 години са неотлъчно заедно. В един момент обаче кучето водач се превръща в пречка. След като стопанинът му се дипломира, се налага да освободи общежитието, в което живее и да потърси жилище под наем.

Снимка: btvnovinite.bg
„В повечето случай телефона ми беше направо затварян. Доста трудно достигнах до хора, които позволяваха домашни любимци“, разказва Деси Ценов.

Други не му отказват директно, но искат двоен депозит

„Те не бяха запознати с тези кучета, аз съвсем умишлено бях довел кучето със себе си, за да го видят, показах някои неща, които то прави, за да покажем послушание, за да покажем дисциплина, и всъщност и това така се надявах да помогне да няма такъв двоен депозит, исках да отключа човешкото в хората“, казва Деси.

Анна Йончева е един от най-близките хора до Деси. Възмутена от брокерските агенции, пуска пост във „Фейсбук“.

„За кучето искат двоен депозит, това беше нали може би капката, която преля чашата, защото нали някак си не ми хареса това, че хората, не умеем да се поставяме на мястото на другия, нещо, което е хубаво от време на време да си го припомняме и това ме провокира да пусна поста“, споделя Анна.

Само за часове постът е споделен над 1000 пъти, а дом за Деси и Иви е намерен още същият ден.

„По-скоро ме учуди реакцията наистина като цяло на обществото, с мен се свързаха за един изключително кратък период от време – час – два свързаха се страшно много агенции, брокери, хора“, казва Анна.

Теодора също чете поста, но не остава просто поредният споделил, а превръща апартамента си в нов дом за Деси и Иви.

„Апартаментът е прекрасен, хазяите са невероятни, щастлив съм, че попаднах точно на тези хора, хора с големи сърца, хора с прекрасно отношение и проявена социална отговорност. Имахме нужда от подобно пробуждане, пробуждане, което всъщност показа, че доброто съществува, показа, че добри хора в България има, показа всъщност, че народа е готов да помага, когато някой има нужда от това“, казва Деси Ценов.

Въпреки трудностите двамата с Иви не се сърдят на никого.

„Човек трябва да мине през трудното, за да види и лесното. Получих най-вече приятели, за което сърдечно благодаря на всички, подкрепа, а Иви е щастлива“, казва Деси.

„Доброто наистина го има просто трябва да имаме очи наистина да го виждаме, малко така да го подбутнеш“, коментира Анна.