Увеличава се броят на пациентите със сезонни инфекции, отчитат здравните власти. Според лекарите приетото на първо четене отпадане на карантината за болните от коронавирус е логично, тъй като той вече е като обикновения грип.

Д-р Гергана Николова е обща практикуващ лекар. Тя каза, че почти всеки ден има пациенти с положителен тест за COVID-19, както и такива, които са болни от грип.

„Карантината е хубаво да отпадне, защото ние сме свикнали с болестта, ние диагностицираме и лекуваме. Ние се справяме с това заболяване, което можем да профилактираме и с ваксини, които могат да бъдат поставени в кабинета на всеки един общопрактикуващ лекар. Затова намираме за абсолютно безсмислено тези хора да продължават да бъдат поставени в карантина“, смята Николова.

Сезонният грип и коронавирусът идват с температура, болка в гърлото и в мускулите. Следва  запушен нос и общо отпаднало състояние.

„Тези две заболявания започват по един и същи начин, затова тънкостта е да бъдат правилно диагностицирани и правилно лекувани“, каза още д-р Николова.

Тя обясни и кога е най-удачно да се дават антибиотици.

„Не знам защо битува становището, че когато имаш температура, е най-добре с антибиотик да се сваля. Няма такова нещо - ясно и категорично трябва да се знае, че вирусната инфекция не може да бъде лекувана с антибиотик, защото антибиотиците лекуват и се справят с бактериалната инфекция. Много е важно да не създадем резистентност в бактериите към големи групи антибиотици. И много внимателно да употребяваме тази терапия тогава и само тогава, когато тя е необходима и то само с лекарско предписание“, каза д-р Николова.

Лекарят обясни и какви са проблемите с електронната рецепта.

„Тези рецепти създадоха проблем по простата причина, че се спусна един списък по принципа на този, който е със здравната каса, където съществуват медикаменти, които не са налични в страната. Нашето предложение е този списък да бъде осъвременен и в него трябва да съществуват само лекарства, за които се знае, че се намират в нашата аптечна мрежа. И другото, което е много съществено, вътре в списъка трябва да има и цена на медикамента, за да може в нашия кабинет заедно с пациента да изберем това, което е най-добро за неговото лечение, както и да се отчете финансовата възможност“, каза медикът.