„Есенно-зимният сезон ще бъде тежък от гледна точка на това, че не знаем как ще си взаимодействат по едно и също време COVID-19 и грип. Началото на пика на грипа ще съвпадне с коронавируса, който в момента циркулира. Не знаем какво ще се случи“.

Това коментира в „Тази сутрин“ д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. По думите й добрата хигиена, дезинфекцията и честото проветряване на помещенията ще намалят въздушно-капковите инфекции.

Според нея няма да има бум на заразата след началото на учебната година, защото децата се заразяват много по-малко от възрастните, а симптомите при тях са оскъдни.

„Миналата година за първи път стартира програма на здравното министерство за борба със сезонния грип. Във възторг съм от резултата, който се получи есенно-зимния сезон. Заради противогрипната ваксина имахме много малко болни от грип възрастни хора миналата година. Поставяйки тази ваксина, покачваме имунитета на възрастните хора“, каза тя.

По думите й е започнал повишен интерес към тази ваксина.

„Вече имам повече от 20 души, които са заявили желание тази година да бъдат ваксинирани отново“, допълни тя.

„Всяко нещо, което покачва нашите съпротивителни сили, ни превежда в по-добра бойна готовност по отношение на респираторните инфекции, които ще срещнем“, обясни д-р Гергана Николова.