Общопрактикуващи лекари алармират, че броят на желаещите да се имунизират чувствително е намалял.

„Ваксините и това те да се направят на по-голям брой хора, които желаят, ще ни върнат към стария и нормалния ни начин на живот“, каза в "Тази сутрин" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС.

Тя коментира очакваната нова заповед, с която още ще бъдат облекчени противоепидемичните мерки. С нея ще се премахне задължителното носене на маски на закрито на определени места.

„Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред“, посочи личният лекар. По думите ѝ вече са налични всички ваксини, но сега желаещите не са много.

„Възрастните хора и хората с хронични заболявания трябва да се ваксинират, защото това е високорисковата група, която ако се разболее, ще има неблагоприятни последици“, припомни лекарят.  

„При възрастните хора над 65 години сме обхванали около 30%, което е малко. Искаме да обхванем по-голямата част от тях“, добави тя.  

„Не можем да останем безкрайно затворени и да живеем така, както живяхме една година. Затова трябва да се ваксинираме и постепенно да отпадат мерки, за да може да се възстанови това, което е било преди коронавируса“, смята д-р Гергана Николова.

„Този вирус е изключително изменчив, безкрайно агресивен и излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае когато го срещне дали ще мине с една хрема, или ще е на интензивна терапия с кислород и интубация“, отбеляза лекарят.

Според нея в страните, които постигнаха голямо ваксинационно покритие, вече няма интензивни сектори, няма кислородна терапия, няма и интубация. Те са затворили тези сектори, защото нямат такива пациенти.

„Малко се говори по темата какво правят ваксините и какъв е профилът за безопасност. Хората не бива да се успокояват, че са преболедували, много често има и повторна инфекция. За съжаление тя протича по-тежко с много по-сложни последици“, каза д-р Гергана Николова.