Парите за здравеопазване в Бюджет 2021 формално са достатъчни, защото болниците ще икономисат доста средства заради ограниченията в плановия прием.

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.

По думите му обаче тези ограничения не трябва да продължат повече от три-четири седмици, тъй като водят до други проблеми с хроничноболните.

„Вторият голям проблем е, че предишният екип на здравното министерство бе управляван от финансисти в лицето на Кирил Ананиев и неговата заместничка. Те прехвърлиха все повече дейности към НЗОК. Цялата дейност по епидемията беше работа на държавния бюджет, а не на парите на Касата. Ако финансирането беше през бюджета, нямаше да има тези проблеми и да се чудим по какъв начин болниците да приемат пациенти“, обясни д-р Петров.

По отношение на електронните направления за PCR тестове той коментира, че ще има технически затруднения.

„Това не е класическото електронно направление, за което се говори. То трябва да служи за няколко неща, не само за епидемия. Когато личният лекар има хронично болен, да му назначи дистанционно изследванията. Болният да отиде, да има обратна информация и той физически след това да отиде с готови изследвания, за да си направи прегледа“, обясни д-р Петров.

По думите му основният проблем е, че възлагането и правенето на електронната система не е от институцията, която ще работи с нея.

„Трябва да го направи НЗОК и това е големият проблем“, допълни той.

Според него въпросът с електронното здравеопазване може да се реши за около една-две години, но процесът се усложнява излишно.

Той е на мнение, че ще има ефект от по-строгите мерки у нас във връзка с коронавируса, но „спасението ще дойде отвън“, а именно ваксините.