COVID кризата e основен елемент и в бюджета за 2021. Парламентът заседава извънредно, за да обсъди окончателно текстовете. От БСП определиха бюджета като неадекватен и поискаха да бъде оттеглен. В момента продължава обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Депутатите приеха бюджета на НЗОК. Tам са заложени разходи за почти 5 млрд. лв. В залата управляващите предпочетоха да не отговарят на критиките.

Финансовата рамка за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5 милиарда и 341 милиона лева. Първоначалното предложение бе за 5,084 млрд., но между двете четения то претърпя промяна.

В средствата е включена и предвидената допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година медиците ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения, докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19. 

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лева месечно.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

От БСП обявиха, че новата ситуация с пандемията изисква бюджет, различен от предложения.

„Вчера в 16:30 ч. Бойко Борисов заяви, че не се налага затваряне. В 17:00 ч. здравният министър обяви нови мерки. Играете си на доброто и лошото ченге, а хората мрат в линейките. Оттеглете бюджета той е неадекватен“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Да изтеглим бюджета и какво до хората няма да стигнат предвидени средства. Държава без бюджет. Не приемам една политическа сила да прави предложения в 12 без 5“, отговори Милен Михов от ВМРО

И ДПС, и БСП отправиха критики, че в бюджета на здравната каса резервът е стопен и това ще подложи на риск здравната система.

„Ние възразявахме да разпределите резерва. Разпределяте го до стотинка“, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

Въпреки критиките бюджетът на здравната каса беше приет.

От БСП поискаха при обсъждането на бюджета на ДОО да участват и социалният министър, и депутатите от управляващото мнозинство.

„Направете така, че тук да има дебат. От години при обсъждане на бюджет мълчите“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

А вдигането на минималните пенсии от 250 на 300 лева предизвика спор между ВМРО и ДПС.

Критики имаше и заради замразените майчински.