„След 5 година половината от хората няма да имат общопрактикуващи лекари, защото на година намаляваме с 400 души.“

Това каза председателят на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

Тя добави, че в пандемията най-много жертви от медиците са дали именно личните лекари.

Според Чобанова има грешки при управлението на COVID кризата, а най-високата цена са платили общопрактикуващите лекари.

Тя добави и че COVID зоните не функционират и че едва 1% имат достъп до тях.

„Няма една COVID зона у нас, която да работи по начина, по който е регламентирана амбулаторната процедура. Има зони, които няма преглед, а се правят само тестове и изследвания, в някои се правят допълнителни изследвания. Но няма нито една, в която да се поеме наблюдението и телефонните консултации и вторичния преглед, няма и безплатни лекарства за коронавирус“, обясни Чобанова.

Тя коментира и заболеваемостта, като поясни, че заразените с коронавирус у нас са три пъти повече, отколкото реалната статистика показва.

По думите ѝ освен с вируса, в момента лекарите се борят главно и с паниката и притеснението на хората, натрупано с месеците, в които сме в епидемия.

„Нека да не мислим, че заболеваемостта като е толкова голяма, всички до края на годината ще умрем, това далеч не е така. Сега хората предпочитат да не бъдат карантинирани, затова не се изследват, за да не излязат положителни. Остават вкъщи за 2-3 дни и им минава. Има и хората с положителни тестове, но не всички са болни. Част от положителните тестове са в училище на ученици, които са пуснати от своите родители, защото са здрави според тях и реално нямат оплаквания“, сподели още д-р Чобанова.

Тя обърна внимание и на лечението, като посъветва да се доверим на един лекар, а не на няколко, за да не се случи, че взимаме пет различни лекарства.