Мерките, свързани със зеления сертификат, и ваксинирането - са необходимост. Около това се обединиха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член на УС на БЛС, и адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Но според юриста новите ограничения са довели до разделение в обществото, защото заповедта се променя за кратък период от време. Общопрактикуващият лекар не сподели това мнение и заяви, че промените се налагат заради постоянните атаки срещу решенията, които са в синхрон с европейскитe.

Според нея затова е трябвало да се промени само у нас правото да се взима зелен сертификат при първа игла и да се увеличи признаването на същия за 12 месеца при преболедувалите.

Д-р Николова призова всички да се ваксинират, защото има много заболели сред децата. Тя обясни, че в нейната практика има и много млади хора, които боледуват втори път и то тежко, както и такива на кислородна терапия.

Адв. Петрова обаче разясни кое притеснява някои юристи.

"Щом в рамките на 24-48 часа една заповед има нужда от ревизия, това показва, че не е взето навреме решението. Не съм против мерките и против ваксините. Но съм против непропорционалните мерки, които се налагат от вчера за днес, без да се дава яснота какво ще се случи оттук нататък, защото цяла Европа се готвеше месеци наред за зеления сертификат, а при нас още в разгара на лятото, когато нямаше вълна, ние в България предпочетохме да демонстрираме нихилизъм. Мерките не бяха спазвани през лятото и се оказваме изненадани от зеления сертификат. Какво се случва със системата не беше оценено правилно", обясни Петрова. 

Според нея мерките са непропорционални.

"Плашещо е какво се случва с децата и реакцията спрямо тях, че отиват на онлайн обучение, когато се твърдеше, че до последно ще са в класните стаи. Голяма част от мерките са непропорционални, тъй като не се намира решение за хората, които не са ваксинирани по медицински причини, не се намира решение за работодатели, на които се вменяват функции, които те не могат да изпълнят най-малкото защото когато имаме една мярка, тя трябва да има достатъчно разумни алтернативи. И ако алтернативите са ваксина или тест, едното е безплатно, другото с немалка финансова стойност", заяви още Петрова.

Според д-р Николова обаче хората просто се отнасят пренебрежително към здравето си.

"Ако вземем двама лекари – единият има 100% ваксинирани пациенти, другият – 18%. Разликата е, че първият е ветеринар. Пита се в задачата защо към домашните си любимци се отнасяме с такава грижа и ги обезпаразитяваме и ваксинираме, а към себе си пренебрежително», коментира тя и добави, че лекарите са много натоварени от поредната вълна, многото смъртни случаи и преживяват всяка история и след работния си ден.

Д-р Николова обясни и че почти 90% от пациентите на домашно лечение са поети от общопрактикуващите лекари, което ги поставя в ситуация да работят денонощно.