Има вероятност на този етап Доналд Тръмп да загуби президентските избори в САЩ, но всичко ще се реши в съда, прогнозира д-р Борислав Цеков, от Изследователски център за Нова Европа. 

"Тези избори ще се решат в съда и това като цяло – като атмосфера и сигнали за нарушения, не е добре за американската демокрация и примера, който дава", посочи той в предаването "Тази сутрин". 

Като пример той отбеляза изгонване на наблюдатели от секциите, за да не присъстват на броенето на гласовете. "В Детройт изборната комисия, която е в едно стъклено помещение, си постави покривала, да не се вожда какво става вътре. В този щат, в Мичиган и в Пенсилвания, властта е на Демократическата партия и към нея са обвиненията", обясни д-р Борислав Цеков. 

По думите му има цели масиви, секции с хиляди гласове, които идват по пощата, със 100% гласове за Джо Байдън.  

Всичко това са сигнали и ще влязат в съда, обясни анализаторът. До 14 декември трябва да приключат тези съдебни обжалвания, уточни Борислав Цеков. При толкова много сигнали за нарушения ще има обжалване на резултатите, прогнозира той.  

"До сега нямаше проблем с гласуването по пощата, защото до сега то ставаше при предварително поискване от гражданите. Сега заради корона кризата, в няколко щата, управлявани от Демократическата партия, се изпратиха на общо основание на всички регистрирани избиратели, бюлетини по пощата. Бюлетини са попълвани и изпращани от името на хора, които не са имали намерение да гласуват", обясни д-р Борислав Цеков. 

Тръмп е успешен от гледна точка на това, че той възроди Републиканската партия, смята д-р Борислав Цеков. Републиканската партия ще запази контрола си в Сената, ще има мнозинство сред губернаторите, отбеляза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!