Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за пренареждане на листата на ДПС след отказ на Мустафа Крадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати е в разрез с нормата според мен. Това обяви социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов в предаването „Тази сутрин”.

При подобен казус преди 5 години отново с Пеевски е имало първоначално отказ да бъде освободен, а после решението е било прегласувано.

„Личното ми мнение, което изразих и като член на комисията преди пет години, е, че ЦИК не може да пренарежда листите. Тя трябва да регистрира вота на избирателите, такъв какъвто е. Ако един избран евродепутат иска да се откаже, първо трябва да бъде обявен за избран и след това да се откаже пред Европейския парламент.

Според Томов в случая с отказа на Мария Габриел от депутатското място в ЕП вече категорично трябва да се мине през решение на Европапарламента.

Той обясни и как е станало избирането на Радан Кънев за евродепутат, опонирайки на социолога Михаил Мирчев.

„В закона изрично е записано, че гласовете „Не подкрепям никого” се изключват от действителните гласове. Михаил Мирчев включва тези гласове, иначе няма как да бъдат постигнати тези проценти от 5.87%. ЦИК е длъжна да махне тези 60 000 гласа, защото така е разписано в закона”, коментира Цветозар Томов.

Вижте цялото интервю във видеото!