Сестри художнички превърнаха автобусни спирки в Лясковец в арт галерии на открито. Художествените 3D похвати буквално пренасят жителите в нов свят, носят уют и спокойствие.

Снимка: bTV

За три седмици денонощен труд сестрите Невена и Евгения успяват да преобразят две от спирките в града. С похвати на живописта и триизмерното улично изкуство художничките пренасят минувачи и чакащи в един нов свят.

„Сега мисля, че е съвсем по-различно. Много по-приятно е. Хората много се радват и смятам, че в един зимен мрачен ден това ще донесе доста топлина и уют на хората, които чакат автобуса“, казва Невена Лефтерова.

Снимка: bTV

По думите им тайната е в перспективата.

„Интересното при нас е, че обикновено хората правят едни хубави мазилки, искат да преобразят някоя къща. Винаги се слага една хубава мазилка, една хубава шпакловка. Ние минаваме оттам и решаваме, че ще изкъртим стената и решаваме, че ще я направим на дупки. Използваме оптичната илюзия за да разиграваме пространството“, допълва Евгения Лефтерова.

Момичетата успяват. Нарисуваните билетопродавачка и шофьор на знаковия за Лясковец автобус №14 са като живи.

Снимка: bTV


 
„Докато минаваха автобусите имаше много шофьори, които искаха да бъдат изрисувани на шофьорското място на автобуса“, разказва Евгения Лефтерова.

Мнозина се припознават в измисления герой.

„Винаги, прекрасно чувство. А още по-прекрасно е, когато рисуват момичетата там“, казва Николай Ненов, автобусен шофьор.

Момичетата възкресяват рухнали кътчета в страната и в чужбина вече 13 години. Опитът запечатват в „Дневник на стенописеца“.

Идеята за арт спирките е на община Лясковец. Преди живописните пейзажи на Невена и Евгения да озарят уличните тротоари, обликът на други автобусни спирки в града е променен.

Снимка: bTV

А преди година и половина сестрите – художнички изрисуваха безвъзмездно залата за изписване на новородените в болницата в Горна Оряховица.