Сред огромната пустиня на Оман, до соларна електроцентрала, наскоро се появи гигантска рисунка на малко дете, което пали електрическа крушка. 100-метровото произведение на изкуството е дело на швейцарско-френския художник Сайп.

Известен със създаването на гигантски фрески по целия свят, той е поканен от швейцарското посолство в Оман да отправи послание към по-устойчиво бъдеще, пише Ройтерс.

Соларната ферма, в която Сайп работи, е дълга 6 км. Споделя, че е поразен от сюрреалистичния характер на мястото.

„Картината представлява малко момче, използващо слънчеви панели, за да запали крушка. И знаете ли, това е нещо като магия. Когато пристигнеш на място, виждаш тези панели и не можеш да видиш края им, а след това от тях идва енергия. Това е нещо вълшебно за мен“, споделя артистът.

Произведението е дълго 100 метра, но тъй като фермата е дълга 6 км, художникът споделя, че е трябвало да направи огромна рисунка. За целта използва анаморфоза - техника, която представлява рисуване на изображения по такъв начин, че могат да бъдат разбрани, погледнати само под точно определен ъгъл.

„Най-голямото предизвикателство беше горещото време – 40 градуса. Беше и малко ветровито, а когато рисувам върху пясък, е много трудно да се справя с вятъра, а и не мога да ходя по фреската, така че за мен с техниката беше много трудно да се осъществи“, разказва художникът.