Нова тенденция в оформянето на градската среда в Силистра – все повече образи на герои от историята на България са изрисувани върху различни фасади.

Снимка: btvnovinite.bg

Генерал Иван Колев беше първият. Още докато художниците го рисуват преди няколко месеца върху гърба на трафопост, силистренци веднага го забелязват и започват „градски легенди”.

Местните признават, че харесват паната и биха се радвали, ако ги срещат по-често в града.

Снимка: btvnovinite.bg

Поръчителят на паното Драгомир Димитров смята да развие инициативата си. Той обясни, че в рамките на проекта не са включени само български личности, променили историята на страната, но и световната.

Снимка: btvnovinite.bg

От едната улична рисунка, художниците откликнаха на семейство, поискало образа на българските владетели и най-важни фигури от историята ни върху оградата на дома си.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато всички смятаха, че идеята ще приключи с първите ни ханове и царе - заредиха се и образите на Паисий, Левски, Ботев. Художниците признават, че интересът е голям. По думите им хората се вълнуват и радват на подобни инициативи.

Снимка: btvnovinite.bg

За артистите работният процес зависи много от метеорологичните условия, преминаващите граждани, автомобилите. Въпреки това, подобни поръчки продължават да пристигат.