Твърде много институции са натоварени с управлението на сектора „Околна среда и води“, а същевременно всяка една от тях и хората работещи в тях, считат, че техните функции се изчерпват с това да подадат сигнал за нещо, без да става ясно как ще се реши възникналият проблем. Нещо в системата не е както трябва, коментира в предаването „Тази сутрин“ Цветлин Йовчев – бивш вицепремиер и вътрешен министър. Според него трябва радикална реформа.

Дълго време сигналите от Брюксел бяха такива, че ще ни оценяват по това колко осъдени министри ще имаме. Винаги ми е идвало да запитам колко френски министри има осъдени в затвора и колко германски, отбеляза Йовчев за задържането на Нено Димов.

Според Цветлин Йовчев задържането на един министър не би трябвало да се тълкува като качество на правосъдието ни или като оценка за състоянието на съдебната система.

За обединението на ВиК сектора бившият вътрешен министър посочи, че има риск за толкова кратко време да се планира и проведе такава радикална реформа. Това е определен риск, който управляващите трябва да имат предвид и да го калкулират, посочи Цветлин Йовчев.

Той коментира и предложението на ДПС НСО да охранява определени лица, но ако те си плащат.

"Подходът на ДПС за НСО не е добър. НСО е специфична организация и тя трябва да има ясно разписани права и задължения. Не можем да превръщаме НСО в частна охранителна фирма. Ако охраняваното лице не може да си плати, какво правим тогава? НСО не е търговско дружество. Техника също не може да се предоставя ей така. Техниката за НСО е спефична и трябва да отговаря на специфични изисквания. За мен има нужда от преосмисляне и промяна на службите ни за сигурност", категоричен беше Йовчев. 

Според него те са работили добре по модел, който е бил успешен до края на 90-те години, а сега вече има нужда от нов модел.