ДПС предлага промени в закона за НСО, с която държавната охрана да се плаща.

В съобщение до медиите от Движението за права и свободи припомниха поетия от председателя на партията Мустафа Карадайъ ангажимент да внесе поправки в закона за НСО, които се отнасят до охраната на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, и депутата Делян Пеевски.

Предвижда се тези лица, в случай, че са налице основания за осигуряване охраната им, съгласно разпоредбите на закона, да заплащат охраната си по тарифа утвърдена от Министъра на финансите, по предложение на Началника на Националната служба за охрана.

 

Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице.

В края на миналата година в интервю за "Дарик радио" президентът обяви, че според него Пеевски и Доган не трябва да ползват държавна охрана. Той обясни, че по искане на НСО е свикана комисията, която определя дали едно лице е застрашено и трябва да се охранява от НСО.

Тричленната комисия, която се състои от началника на НСО, ДАНС и главния секретар на МВР, отново е постановила охрана за почетния пердседател на ДПС и депутата Делян Пеевски. В отговор председателят на ДПС обяви, че и до момента от движението са предоставяли колите за охрана. Той обеща, че ще предложи промяна държавната охрана да се плаща от лицата, които са застрашени.

Идеята беше подкрепена и от премиера Борисов, който се обяви за това политиците, които имат партийни субсидии, да си плащат охраната.