Обществото реагира болезнено на всичко, което се случва около НСО – службата не подлежи на реформа, а трябва да бъде премахната като държавна структура. Това обяви в „Лице в лице” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Той обясни, че освен премиера, президента и председателят на Народното събрание – другите политици нямат нужда да бъдат пазени.

„За трима души, да имаме 1300 души служба, с 40 млн. лв. бюджет – малко скъпичко е. Тук стигаме до пороците на НСО. Не съм съгласен с премиера, че експертите ще оправят проблемите там – проблемите на НСО не са експертни, те са политически. Тази служба е безконтролна, затова сега премиерът и президентът си прехвърлят топката за проблемите там”, коментира Ноев.

По думите му НСО е служба към президентството, но обслужва изпълнителната власт и се използва за политически цели. Той заяви, че службата е взела участие в свалянето на Лютви Местан от власт в ДПС.

„На него му свалиха охраната и той се скри от страх в турското посолство. Тази служба не се отчита на никой и харчи много. Такситата на властта – 1200 души, здрави и прави, вместо да седят на границата и да ни защитават от заплахи – те обгрижват властимащите”, коментира бившият министър.

Бойко Ноев заяви, че НСО не трябва да охранява Делян Пеевски и Ахмед Доган, защото те имат достатъчно средства, за да си плащат за охрана. Той заяви, че освен основните фигури в държавата, службата охранява твърде много хора чрез вратичката в закона и „други лица”.

Бившият министър на отбраната разкритикува президента Радев, че все още не е предприел законодателна инициатива за реформа в НСО.

„Не може офицери да бъдат шофьори, хората се дразнят. Бойко Борисов и неговата парламентарна група си гласуваха привилегиите на НСО, нека президента да предприеме още една инициатива – трябва ли ни НСО”, заяви Ноев.