Според депутатите от правната комисия снощи Обществения съвет към ЦИК се закрива. Съвсем неочаквано между първо и второ четене по-малко от 24 часа преди да започне заседанието на комисията по правни въпроси към НС бяха депозирани няколко проекта за промяна в Изборния кодекс, които фундаментално прекроиха изборните правила.

Това заяви председателят на вече закрития Обществен съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред bTV.

“Сред тях законопроектът на ГЕРБ определяше заличаването на член 55 от Изборния кодекс, въз основа на който е създаден Обществения съвет. Няма мотиви, законопроектът не казва защо Обществения съвет трябва да бъде закрит. Нито на дискусията снощи чух такива мотиви да бъдат изложени от някои вносители на законопроекта”, каза тя.

Тя допълни, че Общественият съвет към ЦИК е създаден през 2014 г. и в него членуват 16 неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели на изборите. Като целта на създаването му е осигуряване на прозрачност, демократичност и честност на изборния процес.

„Общественият съвет е орган, за работата в който не получаваме никакво заплащане. Единствено ЦИК ни осигурява стенограф и нашите становища и анализи се качват на страницата на ЦИК“, добави Цветелина Пенева.

По думите ѝ някой не иска да се чуят гражданските организации за изборите.