„Има огромен страх. Точно тук е призивът ми към Борисов, защото днес ще бъде в парламента, дали той стои зад всички тези хора, които под една или друга форма контролират или не дават възможност на хората да изразяват своето мнение, защото много са хората, които искат да се присъединят към различни политически проекти, но са притеснени от възможността да се включи държавният административен апарат“, заяви Цветан Цветанов в „Тази сутрин“.

Като пример той посочи случаят с координатора на ГЕРБ в Силистра - Тодор Тодоров. „Там има огромен страх“, заяви Цветанов, според когото е имало обаждания до Тодоров, в които е бил заплашен с включването на „държавния апарат“.

Пак по неговите думи министърът на спорта Красен Кралев е събирал информация с кои хора се е срещал във Варна, за да бъдат събрани сведения за тях, така че да може да им се окаже натиск.

"Това, което се случва във Варна, защото многократните ми посещения във Варна, показаха, че дори министър Кралев, който трябва да отговаря за спорта, се интересува кои са хората, които се срещат с мен. (Разбрах го) от хората, които работят за реализирането на моя политически проект и от това, което направиха и със съответното събитие - областният управител на Варна, кметът на Варна. Това много такива случаи, който могат да бъдат давани (за пример)", каза бившият втори в ГЕРБ.

По думите му намесата на Кралев се изразява в "контрола, който иска да упражнява върху хората, които се срещат с мен със информация, която иска да събере за даденото събитие или дадените срещи, които съм провел. Смятам, че министърът на спорта има други задължения".

Цветанов разкри, че ще учреди политическа партия на 27 септември и е решен да участва на следващите избори. Името на политическия му проект е „Републиканци за България“ и е позициониран в център дясно. Новата партия дава заявка да изгради структури в цялата стана, като в някои области ще бъдат напълно нови и няма да имат нищо общо с тези на ГЕРБ.

Бившият заместник-председател на управляващата партия прогнозира, че новият му политически проект ще получи 500 000 гласа на следващите парламентарни избори, колкото ще има и ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Новата политическа партия се вижда като част от Европейската народна партия, но това, че ще бъдат там с формацията на Бойко Борисов, не означава, че може да се говори за близост между тях, заяви Цветанов, който отбеляза, че сред членовете на ЕНП са и ДСБ и други субекти, които във вътрешнополитическа план не са с управляващите.

Като партньор на своята бъдеща партия „Републиканци за България“ политикът вижда „Демократична България“, защото и двете сили „имат така най-близки искания“ за върховенство на закона и правосъдна реформа, но каза, че е готов да преговаря на принципна основа и с други формации.

Според него Бойко Борисов не иска да подаде оставка в този момент, защото, за разлика от предишните два пъти, ГЕРБ не е стабилен. Цветанов е категоричен, че Борисов и ГЕРБ трябва да се присъстват на извънредното заседание в парламента, защото тяхното отсъствие ще е знак, че нямат аргументи да се защитят.

„Подкрепям исканията за оставка на премиера и на правителството", заяви Цветанов, според когото ситуацията у нас е изключително тежка и държавата се намира се във външнополитическа делегитимация. 

По отношение на главния прокурор наистина се забелязват действия при разследванията на някои хора, които могат да бъдат определени като "тенденциозни", заяви Цветанов, според когото въпросът за обвинител №1 може да се реши при "нов парламент и нов ВСС". 

Бившият втори в ГЕРБ е категоричен, че няма нищо общо с предполагаемите снимки от спалнята на премиера и никога не е влизал в тези помещения, а само е бил на заседания и по чисто служебни поводи в хола на вила "Секвоя". По неговите думи снимките и аудиозаписите, за които се твърди, че са на премиера, изглеждат достоверни, но дали е така ще кажат специалистите. Цветанов е убеден, че жена е направила въпросните снимки, защото "за да допуснеш някого в спалнята ти, той трябва да ти е близък". 

„В чисто работен план бяхме доста близки с Борисов, през всичките тези години той ми даде голям шанс и възможност да работя със структурите на ГЕРБ и аз го правих с душа и сърце“, заяви Цветанов, който обаче е категоричен, че не е запознат с начина на живот на премиера, нито с близкото му обкръжение и интереси.

Бившият втори в ГЕРБ заяви, че е хранил голямо почит към Борисов, но „във времето, с отдалечеността от съвместните ангажименти, уважението изчезва“, но е категоричен, че не се чувства обиден от случилото между тях, "няма конфликтни точки" и е "простил всичко". За последно двамата са се чули за рождения ден на Цветанов, а след това не са имали контакт.

„Аз имам своето здраво семейство и приятели, никога не се разграничавам от тях, винаги подкрепям тези, които работят“, заяви Цветанов.

„Болно ми е, когато всички членове на ГЕРБ се поставят под един знаменател, а сред тях има много качествени хора“, заяви политикът.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до сделката за апартамента му с "Артекс", всичко било "законово направено", но той е поел политическата отговорност и се е оттеглил от парламента и ГЕРБ.

Какво още каза Цветан Цветанов за ситуацията в ГЕРБ и новата си партия, гледайте във видеото.