Официални правителствени представители са зависими от Русия. Това обяви бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Тази събота“ по bTV. Цветанов посочи Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов като представилите на кабинета, които могат да отговорят кой е зависим от Руската федерация. 

„Имаше ли външна намеса, имаше ли срещи, които да са провеждани  извън страната, да се коментират тези енергийни проекти с Русия и това, което се случва с АЕЦ „Белене“, попита Цветанов.

Според него правителството действа непрозрачно в енергийната сфера.

„Два въпроса – 90% на този газ, резервиран ли е от „Газпром“, договорили ли са вече тези договори със Сърбия, Унгария и Словакия, ако е така, как ще изпълним европейските директиви, че трябва да има диверсификация реална и да попитаме с какви средства се изгражда „Турски поток“, защото той се изгражда със заеми“, каза още Цветанов.   

Eенергийният министър Теменужка Петкова веднага даде отговор в ефира на bTV: „Категорично не съм съгласна, за да не кажа, че съм отвратена. Премиерът, аз и вицепремиерът сме защитавали националните интереси. По отношение на „Турски поток“, са спазени всички европейски директиви.

Петкова коментира и преговорите с „Атомстройекспорт“.: „Успяхме да отвоюваме от „Атомстройекспорт“ 90 млн. лв., които българският данъкоплатец не плати. В чий интерес работи премиер вицепремиер, министър на енергетиката, в чий“.

Цветанов отрече някога да е записвал Бойко Борисов и изрази учудване, че никой не е защитил председателят на Народното събрание. Бившият втори в ГЕРБ каза още, че най-голямата му грешка досега е била, че няма опит в политиката. Той анонсира и новия си политически проект.