От началото на пандемията до сега у нас заразените на възраст до 19 години са около 12 000. В момента сме в пик на заболелите в тази възрастова категория, показва анализът на Националния център по заразни и паразитни болест към 21 март. 

Анализът показва 14-дневна заболеваемост на 100 хиляди души – в случая е 134.9 души на 100 хиляди. При предходната вълна пикът е бил на 9 ноември – тогава са бил 131,5 на 100 хиляди души.

Снимка: btvnovinite.bg

Ваксини срещу COVID-19 вече се проучват и при деца. Като част от основното си проучване "Пфайзер" проучват ваксината си при 12-15 годишните. Резултатите се чакат.

Компанията стартира и друго проучване сред деца на възраст от 6 месеца до 11 години. И там резултатите се чакат. Надеждите са ваксината да е разрешена за деца през 2022 г.

"Модерна" също започна проучване на ваксината си сред деца на възраст от 6 месеца до 11 години. То ще трае около 14 месеца, така че ако бъде одобрена, също ще е догогодина.

Снимка: btvnovinite.bg

И какво казаха от АстраЗенека за bTV - Оксфордският университет е стартирал проучване на ваксината си при деца и подрастващи на възраст от 6 до 17 г. Проучването е във Великобритания и ще включи 300 души в тази възраст.

И децата боледуват тежко понякога

„Здрасти, аз съм Радослав. Аз съм много тъжен, че съм под карантина. В първите дни ме болеше главата много, повръщах след това и гърлото ме болеше“.

Радослав е на 10 години и е сред децата у нас, които са се заразили с коронавируса. При него острата фаза на заболяването е продължила четири-пет дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Започна много силно да се изпотява, разплака се, защото наистина имаше силно главоболие. След това през нощта вдигна температура и повръща, което беше притеснителното за мен, защото се обезводняваше, появи се кашлица, болки в гърлото , загуба на глас. Слава богу в рамките на 4-5 дни тези всички симптоми отшумяха“, разказва майка му Даниела Стоянова.

Няколко дни след като Радослав проявява симтомите, майка му Даниела също се разболява. Семейството живее в къща - на различните етажи в нея се изолират болните от здравите членове на домакинството.

„Разбира се, че се притесних. Тъй като досега общественото мнение, че децата го карат леко, почти безсимптомно и изведнъж точно моето дете го кара с 4 дни повръщане, за мен не е лек симптом“, казва Даниела.

Даниела е учител по биология, отложила е ваксинирането си срещу COVID-19 само заради автоимунно заболяване, което има. Иначе казва, че вярва на науката. „Аз имам ученици вече, които, няма да си позволя да цитирам имена, но караха много тежко вируса. Гимназисти, при които симптомите все още не са отшумели. Така че нека да сме с една идея повече да се пазим, да пазим себе си, околните и децата си“, призова Даниела.

От спешната болница „Пирогов“ обясняват, че в сравнение с предходната вълна, при тази заразените деца са повече. Болни има във всички възрастови групи - от най-малките до юношите. Клиничната картина е разнообразна.

Снимка: btvnovinite.bg

„При най-малките деца в кърмаческа и ранна детска възраст коронавирусната инфекция протича с висока температура, при не малко от тях и със стомашно-чревни оплаквания, в тази група децата лесно се обезводняват и това е основната индикация да постъпят в болница. При по-големите деца, подобно на възрастните, заболяването протича с повишена температура, кашлица, с рентгенологични изменения, които показват наличие на вирусна пневмония, за щастие при тях инфекцията протича по-доброкачествено отколкото при възрастни“, обяснява д-р Снежина Лазова, педиатър и детски пулмолог в „Пирогов“.

Кога ще има ваксина?

Вече са в ход проучвания на ваксини срещу COVID-19 при деца. За да бъдат разрешени за тази възраст в Европейския съюз, трябва да приключат проучванията, да докажат безопасност и ефикасност при децата и, разбира се, да получат „зелената светлина“ на Европейската агенция по лекарствата.

„Разбира се, за да застанем ние като педиатри пред родителите и да препоръчаме дадена ваксина е необходимо да има достатъчно резултати – качествени, количечествени, от сериозни клинични изпитвания, които да докажат безопасността и ефикасността на ваксините в тази възрастова група“, пояснява д-р Лазова.

Защо родителите биха я поставили на децата си?

Ако се стигне до одобрение на ваксини и за деца - вероятно част от родителите ще се притеснят и не биха ги поставили на своите. Но други, като Силвия Минчева, казват, че ще ваксинират дъщеря си Стефани, която в момента е на пет години. „По две основни причини – първо, за да я предпазя от тежко боледуване и евентуално последствия от това и второ - да си върнем нормалния живот, включително и тя. Да може отново да ходи необезпокоявано на градина, да се среща с други деца, да си играе“, казва Силвия.

Снимка: btvnovinite.bg

От една година семейството не се е събирало с никого вкъщи. Не е пътувало. И чака с нетърпение да си върне нормалността.

„Много ми липсва да пътуваме, ние изчаквахме дъщеря ни малко да порасне и да пътуваме с нея в чужбина. То така се получи, че тя е голяма, а ние пропускаме време когато бихме могли да я водим на интересни места. Също така срещи с приятели на закрито, ние от една година не сме се събирали с никой вкъщи, така че това много ни липсва, със сигурност ще наваксаме“, казва Силвия.

Снимка: btvnovinite.bg

В другото семейство, това на Даниела, също очакват резултатите от проучванията при деца. След като се запознаят с тях ще решат дали да поставят ваксини на синовете си. „Ако получа информация, с която да бъда сигурна, че тази ваксина е безвредна за детето ми и ефикасна срещу COVID – да, разбира се. За мен е важно да получа тази информация, за да съм сигурна в правотата на избора си“, казва Даниела.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно карантината на Радослав приключва днес. И той е щастлив, че за рождения му ден семейството ще е заедно.

Планът на четиричленното семейство е да си организира пикник. В компанията и на любимия котарак.