Нито едно от стотиците деца на възраст между 12 и 16 г., които са били ваксинирани срещу COVID-19 с препарата на „Пфайзер”/”Бионтех” в Израел, не са се оплакали сериозни странични ефекти, съобщава висш представител на страната пред „Гардиън”.

„Това е един от първите сигнали, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна и при децата преди да бъдат публикувани официални резултати от клинично проучване”, добави той.

Министерството на здравеопазването на Израел препоръчва децата с придружаващи заболявания, които са изложени на по-голям риск от заразяване, да се ваксинират.

В момента фармацевтичната компания „Пфайзер” провежда проучване върху деца от 12 до 15 години, а Оксфордският университет обяви планове да тества ваксината на "АстраЗенека" върху деца на шест години. Очаква се двете клинични проучвания да продължат няколко месеца.

Ваксинационната кампания в Израел

Повече от половината израелци са получили поне първата доза ваксина срещу COVID-19, а медиците очакват около 60% от населението да бъде напълно имунизирано в рамките на седмици. Децата под 16 години съставляват една четвърт от населението на страната, което означава, че те ще трябва да бъдат ваксинирани, за да се постигне така желания стаден имунитет.

Според министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху, ваксинационната кампания ще бъде разширена и за деца, стига здравният регулатор да даде „зелена светлина”.

Все още не знае дали ще се стигне до масова ваксинация на деца в Израел, защото тя зависи от съгласието на техните родители и настойници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!