Как изглежда светът по отношение на брой поставени дози от ваксините на 100 души население към 22 февруари.

Въпреки ускорените темпове от последните дни България продължава да е на дъното на класацията по брой поставени дози от ваксините на 100 души население.

Първенци са Израел и Обединените Арабски емирства. Следват Съединените американски щати, Великобритания, Чили и Сърбия. 

У нас на всеки 100 души имаме почти двама с поставена доза от ваксината.

В повечето от съседките ни процесът е доста по-напреднал. Сърбия е отличникът – с 14 дози на 100 души, а Румъния и Гърция са с около 7 на 100 души, а Турция - 8 на 100 души население.

Как се промени животът на лекарка след ваксинацията

Денят е 18 януари 2021 г. Д-р Анна Валериева си поставя втората доза от ваксината срещу COVID-19. Тя сред първите българи с поставени и двете дози от ваксината. Работи в Клиниката по клинична алергология на Александровска болница. Д-р Валериева няма търпение да мине седмица след втората доза, за да е максимално защитена.

"Лично аз много се надявам, че след втората ваксина ще виждам спокойно моите близки, приятели, особено баба ми. Не съм я виждала месеци наред", споделя тя.

Месец по-късно д-р Валериева е готова да се срещне с баба си, но снежната обстановка навън отлага това. 85-годишната й баба живее в град Бяла в Русенска област. Засега видеовръзката чрез Вайбър е тяхната територия за срещи.

Изследване след втората доза показва, че д-р Валериева е изградила сериозна защита срещу заразата. Ако влезе в контакт с коронавируса, няма да се разболее.

Това й дава спокойствие и тя постепенно се връща към любимите си занимания. Едно от тях е йогата в зала с други хора.

След втората доза д-р Валериева се решава и да кара ски в български курорт. Връща се и към още нещо любимо – театъра. Купува си билет за постановка.

"Това беше друго нещо, което отдавна исках да направя. Всъщност от преди пандемията не съм била в театрална зала и наистина се вълнувам, че отново ще имам възможност да бъда", споделя тя.

Половината заети в културата искат ваксина

В театрите също тече ваксинация. Анастасия Лютова е поставила първата доза. Актрисата е преподавател в НАТФИЗ и част от състава на Малък градски театър „Зад канала“.

"Моят брат се занимава с наука и аз на него много му вярвам, защото той беше основният източник, който филтрираше огромното количество информация и до мен достигаше това, което си заслужава да се знае, за което съм му много благодарна. Много от болестите са изчезнали и са ни оставили намира заради ваксини. За да бъде една ваксина ефективна срещу какъвто и да е проблем, трябва доста голям процент от хората да вземат това решение", смята Анастасия Лютова.

По данни на Министерството на културата над 2000 души - служители на държавни и общински културни институти, са заявили желание за ваксиниране, което е почти половината от всички заети в тях.

Общините правят отделни списъци, така че вероятно процентът на желаещите е по-голям. Освен това част от заетите в сектора са преболедували COVID-19, също искат да се ваксинират, но изчакват.

"Предполагам, че аз съм в същата ситуация, в която са и повечето хора. Всички искаме да се завърнем към любимите си хобита, срещите с приятели, да излизаме на заведения, кино, да ходим спокойно на театър, да можем да спортуваме, но всичко това се надявам да се случи. Аз съм дисциплиниран човек, аз приех ограниченията като нещо необходимо", казва Анастасия Лютова.

Актрисата има основна роля в новия сериал на bTV "Белези". Спомня си, че по време на снимките са спазвани строги  мерки. Всяка седмица съставът е тестван, а маските са били задължителни с изключение само на случаите, в които актьорите са в кадър. Анастасия вярва, че редуването на строги и леки мерки е белязано с край.

Ваксинирането на по-голям брой хора ще предпази освен тях самите и онези, за които ваксината е противопоказна и сега те не могат да си я поставят. А болестта за тях може да доведе до летален край.

След двете дози ваксини - изпращайте видеа как се промени и вашият живот

Всеки от вас, който си е поставил две дози от ваксината, може да създаде свой видеодневник - да снима любими занимания, към които се е върнал и да изпрати кадрите на имейла на „Тази сутрин“. Ще посветим специално издание на поредицата с най-интересните видеодневници.

Важно е кой говори

Д-р Анна Валериева завършва „Медицина“ през 2012 г., след което провежда специализация по Клинична алергология (2013-2019) и успешно защитава докторантура по Имунопатология и алергология (2019). Част е от екипа специалисти на УМБАЛ и ДКЦ "Александровска" в София. Д-р Валериева е главен асистент към Катедра по алергология на Медицинския университет в София.

Притежава сертификат за успешно положен европейски изпит по Алергология и Клинична имунология (сертификат на Европейската академия по алергология и клинична имунология и European Union of Medical Specialists, EAACI/UEMS, Munich 2018 г.), с което е единственият специалист-алерголог в България, който успешно е положил този изпит до момента.

Анастасия Лютова е родена през 1979 г. в София. Завършила е Френската езикова гимназия в столицата и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

Участва в постановки на Малък градски театър „ Зад Канала“, Театър 199, Театрална работилница „Сфумато“.

Има редица роли в театъра, както и на големия екран. Печели награда „Икар“ през 2016 г. за водеща женска роля - Лив Щайн в спектакъла "Лив Щайн". Участвала е и в международни кино и театрални фестивали.