„Министър Стойчо Кацаров каза, че хората с антигенен тест, който е установил боледуване, могат да си извадят зелен сертификат, но това не е вярно. Няма такава функционалност в системата“.

Това каза в "Тази сутрин" д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

„Сертификатът за преболедуване важи шест месеца. Всеки боледувал по-рано от април няма как да се възползва от зеления сертификат“, каза още Чобанова.

Относно безплатните тестове за коронавирус, които държавата обещава, тя каза, че хората вече са започнали да ги търсят по лабораториите.

„Тези тестове тепърва ще се раздават и никой не знае кога“, каза тя.

Чобанова допълни, че сертификат за преболедуване може да се извади единствено от лабораторията, извършила PCR тестуването, но не и от личния лекар.

„Личните лекари можем да вадим сертификати само за ваксинация“, допълни тя.

Зелените сертификати в заведенията и театрите

„Ние сами предложихме зелените сертификати, но при определени условия. В ЕС тези сертификати се въведоха при 60% ваксинация. Ние и туризмът протегнахме ръка и сами го предложихме при определени условия – да важат тестовете за антитела и да има безплатни антигенни тестове за всички желаещи“, каза от своя страна Ричард Алибегов.

По думите му поради тази причина се стига до протест на хората в бранша.

Той допълни, че ресторантьорите нямат право да удостоверяват дали един сертификат е истински, или не, а само дали има такъв. При театрите е същото.

„От вчера сме залети от въпроси. Хората питат какво ще стане с билетите им и дали ще връщаме пари. Логично е да има период, в който това да се донагласи“, каза директорът на театър "Българска армия" Мирослав Пашов.

И двамата с Ричард Алибегов са съгласни, че мерки трябва да има, но не смятат, че наложени по този начин те ще сработят.

Какво казва медицинското право?

Според адвокат Мария Шаркова въвеждането на зелен сертификат не е дискриминационно и не нарушава правата на хората.

„Моментното състояние на епидемията с това ниво на заболеваемост не беше непредвидимо или непредотвратимо. Можеха да се вземат мерки много по-рано, за да се избегнат по-тежките мерки и въвеждането на сертификата сега“, смята Шаркова.

„Най-големият проблем е, че се прие един план за пандемията, който не се спазваше. Най-потърпевши са лечебните заведения, както учениците, които пак няма да учат“, допълни тя.