Очаквано беше да бъде освободено ръководството на Българската банка за развитие (ББР). Това коментира в „Тази сутрин“ бившият финансов министър Петър Чобанов.

Там тече скандал от няколко дни заради отпуснала креди от над 70 млн. лева на фирма, която се занимава с колекторска дейност. Вероятно това е причината за освобождаването.

„Явно обясненията, които мениджмънтът даде вчера, са се сторили не достатъчно добри с оглед напрегнатата ситуация“, коментира Чобанов.

По думите му няма проблем за банковата стабилност в страната. Доколко е съмнителен кредитът ще се реши тогава, когато бъде върнат или не, допълни Чобанов.

„Това, което ми липсва в актуализацията на бюджета като цяло, е един последователен макроикономически сценарий. Необходимо е да се направят стрес тестове по сектори, за да може да се отговори на много от въпросите, които възниква – каква ще е безработицата, какви ще са загубите в тези сектори и т.н. Да се сглоби цялата картина и оттам да се види за кого какви средства ще са необходими и дали ще стигнат тези 10 млрд. лв.“, коментира Петър Чобанов.

Според него излизането от кризата няма да е бързо. По думите му е важно да е координирано на общоевропейско ниво.