Бунтът на енергетиците и миньорите се разраства. Четвърти ден пътища в страната остават блокирани. Протестиращите отказват да преговарят с властта.

Остава затворен районът на АМ “Тракия” при Стара Загора. Малко преди обяд синдикатите постигнаха съгласие за нови точки на преговори и нови условия. Те отказаха да кажат какви са те преди да бъдат съгласувани със синдиката в София и с протестиращите. 

Днес сутринта протестиращите искаха среща с премиер. Те казаха, че не са разбрали до кога ще работят рудниците.

“От работа на магистралата, от магистралата на работа. Тежка е работата. На диалог сме готови, да дойдат и ще говорим, но за реални срокове, а не да заблуждават хората. Сроковете ги направиха до 2025 г.”, каза Иво Змеев.

Демонстрантите са категорични, че протестът не е политически.

Освен тежките условия в рудниците няма инструменти и техника, твърдят работници по поддръжката. 

От магистралата дойде контрапредложение на идеята за 36 заплати при напускане на работа.

Блокадата в началото на Прохода на Републиката остава. Протестиращите бяха поканени на среща от премиера Николай Денков. Такава среща не се състоя, защото протестиращите очакваха той да ги посети на място.

В днешния протест протестиращите са по-малко в сравнение с предишните дни.

“Информацията е много оскъдна, няма развитие. Ще стоим до последно”, каза Георги Желязков, който е работник в ТЕЦ “Мини Марица Изток 2”.

След малко на протестиращите на Прохода на Републиката ще бъдат прочетени нови шест точки за миньорите, тъй като приетите вчера се отнасяха повече за енергетиците.

От най-горещите точки на протеста са кореспондентите Мариана Трифонова и Дани Атанасова.