За да има съгласие, трябва да има разговор – не с мегафони, а на маса. Затова поканихме синдикатите. Те отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите, обяви премиерът Николай Денков, след като пропадна срещата със синдикатите по отношение на протестите на енергетиците и миньорите.

„Териториалните планове не затварят мини и топлоелектрически централи. Те целят да привлекат 4 млрд. лева за тези региони. С предаването на документите преговорите с ЕК започват. Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие мощности за производство на ток от въглища. Те очертават какво България ще направи с парите за развитието на районите“, добави той.

„Предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Те трябва да получат одобрение до 31 декември. Ние предадохме последни. Имаме два месеца за преговори. Искаме разговори със синдикатите, за да подготвим аргументи“.

„Не говорим за друга дата освен 2038 година. Това е годината, преди която няма да спре производството. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата за 2026 година за ТЕЦ „Бобов дол“. Тя е премахната от предадените териториални планове. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи“, категоричен е министър-председателят.

„Дори когато след години спре производството на електроенергия от въглища, централите ще продължат работата по рекултивация на териториите поне още 5 до 10 години след затварянето“.

„Ще държим вратата отворена за преговори – не виждам какво повече можем да направим“, обясни Николай Денков.

„По отношение на компенсациите на работниците, които решат да напуснат, правителството ще работи със синдикатите за създаването на компенсаторна програма. Стандартните пакети са 24 заплати. Обсъждаме варианти за 36 заплати. Всичко ще бъде по методика, обсъдена между кабинета и синдикатите“.

„Има доста представители на синдикатите, които имаха готовност да дойдат на среща, но имаха притеснения как ще изглежда от погледите на протестиращите. Когато някои иска уважение, трябва да прояви уважение. Може би е добре да поясня, че има разногласие между синдикатите как да се подходи по предложенията, които имаме. Има разногласия за социалните пакети. Затова ни трябват преговори. Без преговори винаги могат да кажат – на нас това не ни харесва“.

„Ако изпуснем този шанс, това ще бъде удар срещу протестиращите и техните семейства. Ние се опитваме да им помогнем. Ако оттеглим териториалните планове, тези региони остават без 4 млрд. лева за развитие. Ние работим за тези региони, а протестиращите работят срещу себе си“, категоричен е министър-председателят.