Очаква се от 3 юли част от пластмасовите продукти да бъдат забранени или силно ограничени. От тази дата влиза в сила евродиректива, която ще ограничи използването на тези продукти. Подготвят се и законодателни промени, които ще трябва ясно да регламентират правилата у нас.

Сред забранените пластмасови продукти ще са прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки, кутии за доставка на храна, включително и пластмасови клечки за уши.

Според собственици на заведения след влизането в сила на новите законови изисквания ще има недостиг на картонени и хартиени консумативи, защото търсенето ще бъде много по-голямо.

В момента се използват 70 броя найлонови торбички средно на човек годишно. Амбицията е до 2028 г. броят им да бъде намален на 40.

По данни от Националния план за управление на отпадъците през последните години се увеличават количествата на използваните пластмасови опаковки у нас - през 2008 г. – 77 682 т, през 2018 г. – 131 359 т, а през 2019 г. – 162 921 т.

Има и план за увеличаване на рециклирането на пластмасовите отпадъци, който предвижда от 2030 г. да се рециклират най-малко 30% от тях.

„Директивата изисква да се забранят този набор от продукти, които са най-честият замърсител на морската среда. Те са разделени по групи – забраняват се тези, за които има алтернативи“, обясни Антон Пейчев, експерт в дирекция „Управление на отпадъците“ в МОСВ.

От юли се забраняват чашки и кутии за храна от полистирен. Причината е, че този материал не се рециклира. Забрана ще има за сламките, бъркалките, пластмасовите прибори, клечки за уши и дръжки за детски балони.

Засега най-масовите пластмасови чашки и кутийки за храна остават в употреба. Ако се събират разделно, те са напълно рециклируеми, обясни Пейчев.

„Знаем за тези разпоредби отдавна. Стараем се да влезем в унисон с тях, но за съжаление все още няма готовност, тъй като подготовката на тази директива съвпадна с COVID кризата и част от тези изделия се използват много от хигиенна гледна точка – особено приборите за храненe“, коментира Цветанка Тодорова, председател на Браншова асоциация „Полимери“.