Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това каза в рубриката „Чети етикета” Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните 3 г., когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да нарастват, допълни Павлов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите трябва са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит, Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза в студиото, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време. „Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50 – 60 лв. – до 622 лв.”, допълни той.

Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити, отбеляза Тошев.

Имотният пазар в Бургас

Сериозен скок на цените на имотите в Бургас отчитат брокери. Това е причината купувачите повече да оглеждат и по-малко да купуват.  

Снимка: btvnovinite.bg

Стоян Киряков вече повече от половин година си търси жилище в Бургас. По думите му предлагането е доста ограничено. Макар че е направил повече от 40 огледа, не е харесал имот.

За семейството на Стоян новото жилище няма да е основно, а инвестиция и ще го дават под наем. Със съпругата му са решили да теглят кредит.

„Заплатата ми е добра за да си позволя кредит и да направя тази стъпка. Паркирането е основен проблем в центъра и много хора се насочват към кварталите. Отделно университетът на Бургас е там, по-голямо търсене има за квартира. Когато е санирано, ще се нуждае от доста по-малък ремонт, преди да настаним наематели”, посочва Стоян.

„Това, което мога да предложа към момента, ще бъде твърде ограничено, тъй като предлагането на малки жилища в кварталите е почти изчерпано. Много от клиентите, предимно кешовите, са се насочили към такъв бюджет, за да могат бързо да реализират сделка и съответно повечето от тях са с цел даване под наем”, обясни брокерът Магдалена Фърчанова.

За последните няколко години цените на жилищата са скочили с 20 до 30%, твърдя брокери.

„Продавачите масово качиха цените с около 10 хиляди евро, откакто блокът им е саниран. Много от тях се отказаха и да продават. Търсене има, само че на цените, които бяха преди година и половина – две”, допълни брокерът.

Най-често сделките сега стават по спешност и при подялба на наследствено жилище, показват наблюденията на брокери.