Всеки пети българин казва, че ще изпитва затруднение при връщането на заемите си, дори когато става въпрос за връщане на заеми на приятели или членове от семейството. В същото време кредитните консултанти отчитат рекордни нива при теглените ипотечни кредити.

Ето заради кои разходи хората са изтеглили кредит:

„Миналата година промени по много начини живота ни. Имаше промяна на потребителските ни навици, на начина, по който харчим и спестяваме, както и на начина, по който изплащаме задълженията си. Ситуацията постави на изпитание много български семейства. Това се отрази и на семейния бюджет“, коментира в рубриката "Чети етикета" Райна Миткова, представител на една от най-големите компании за финансови вземания.

Те правят проучване в пет страни, сред които и България. Оказва се, че най-големите разходи са за покриване на основните битови нужди. Другото перо е ползването на медицински услуги, най-вече насочени към частното здравеопазване, а третото - заплащане на разходи за дома (ипотека или наем).

У нас данните показват, че 32% от хората са изтеглили кредит заради COVID кризата.

Тези пари са отишли за покриване на основни разходи, каквито са тези за жилището и сметките, а другите – за лечение, поясни Миткова.

Всеки пети българин споделя, че ще има затруднение в изплащането на заемите си не само към банките, а и към близките си, от които са взимали пари.

„Данните показват, че близо 9 млрд. лв. са кредитите, които хората са разсрочили по някакъв начин заради ситуацията – т. нар. банков мораториум, който даде глътка въздух. Дали ще се сбъднат негативните прогнози за 20% от тях да изпаднат в просрочие, ще е ясно в края на годината“, обясни Райна Миткова.

Според нея тази цифра ще е по-малка, тъй като нивото на безработицата отново се е върнало на това от преди кризата. Това означава, че хората са успели по някакъв начин да печелят отново.

Според проучването се оказва, че най-засегнати са самотните родители - 43%.

„Данните показват, че мъжете са харчили повече от жените, а жените пък са имали повече затруднения. В края на годината ще се види кой не е успял да преформатира личните си финанси и да излезе от ситуацията“, коментира Райна Миткова.

Какво показват проучванията на кредитните консултанти?

В секторите, в които няма проблеми заради коронавирус кризата, има голям интерес към покупката на имот с ипотечен кредит. При потребителските кредити също има сериозни ръстове, каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Хората, които са активни на пазара в момента, освен че са в незасегнатите сектори, са хората само в големите градове, където нивата на доходите са значително по-високи. Тези хора правят такива рекорди. Сравнявайки с 2020 г. тази година само през февруари е имало по-малък обем. Това са милиони левове изтеглени ипотеки през месеците“, обясни Тошев.

Този април е рекордният по отношение на отпуснати кредити – ръстът спрямо миналата година е със 70%.

„Това се дължи на факта, че сектори като информационните технологии, фармацията и енергетиката в момента са във възход и доходите дори се повишават. Безработицата вече е само 4,4% и икономиката започва да диша. Очаква се ръст на БВП, доходите са стабилни и хората са спокойни. Комбинирано с ниските лихви на ипотечните кредити мотивира хората да излязат на пазара“, поясни още кредитният консултант.

Какви са лихвите по кредитите?

„България има около 2,5 милиона работещи хора, а изтеглените ипотечни кредити в цялата страна са само 170 000. Ипотечното кредитиране е много малко у нас“, коментира Тошев. Според него тепърва младите хора ще започнат да теглят пари.

Какъв е ръстът на изтеглените кредити?

"Кредитите над 500 000 лв. са такива за покупка на къщи или много големи апартаменти в големите градове. Хоумофисът показа на хората, че жилищната им площ не стига. В момента има бум на търсенето на по-луксозни имоти, къщи в и около големите градове, както и големи апартаменти", поясни още Тошев.

Най-вероятно тази година ще е рекордна при сделките с имоти и ще бие 2008 г., която бе рекордна досега, прогнозира кредитният консултант.