Менюто в детската градина се променя. Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане промени в наредбата за хранене в детските градини.

Ограничават се пържените храни, солта, захарта, а се увеличава приемът на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Снимка: btvnovinite.bg

„В резултат на натрупани нова научни знания бяха променени физиологичните норми за хранене. Наложи се да променим действащите към момента изисквания в наредбата”, обясни в рубриката „Чети етиката” проф. Веселка Дулева, диетолог от Националния център по обществено здраве.

Не се допускат заготовки на кайма, кебапчета и кюфтета.

„Каймата е продукт на мляното месо. Ние допускаме мляно месо, което е качествено, но не и заготовките, които съдържат консерванти и много подправки, част от които са неподходящи за децата”, обясни проф. Дулева.

Снимка: btvnovinite.bg

Новото в наредбата е, че за първи път се допускат нектари в детските заведения. Те трябва да са с естествен състав, без добавени подсладители. Соковете трябва да са или прясно изцедени, или стерилизирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличава се приемът на млечни продукти. Не се допускат обаче подсладени млека.

„Има промяна в съотношението между белтъци, мазнини и въглехидрати. Тъй като децата растат активно и имат нужда от повече качествен белтък, трябва да го получат от млечните продукти. Именно затова количеството им се увеличава”, поясни още диетологът.  

Снимка: btvnovinite.bg

Шеф Андре Токев има две деца и е свикал да се справя с капризите на най-малките. Той е убеден, че здравословното хранене е балансираното хранене.

„Това, което правят в момента, изпадат в някакви тотални екстази и ужас - киноа, чия за децата, за мен не е нормално. Децата трябва да имат няколко пъти в седмицата риба, 2 до 3 пъти в седмицата месо. Яйца също не трябва да се избягват, защото организмът, който подраства, има нужда от разнообразна храна”, обясни Андре Токев.

Снимка: btvnovinite.bg

В менюто за децата млякото трябва да има главната роля, особено за закуската. Рецептите са лесни и достъпни дори за детските градини. Хубаво е да се съчетава с плодове.

Сандвичите, които притесняват много родители, също могат да бъдат поднесени по атрактивен и бърз начин. Екипът на bTV също се включи в приготвянето им.

Снимка: btvnovinite.bg

Пържената храна, която е забранена в детското меню, не трябва да бъде тотално отхвърляна.

„Разбира се, че не можем да ядем всеки ден пържени филии, но един път в седмицата е добре”, смята Андре Токев.

В обедното меню на най-малките спокойно може да бъдат включени и гъбите.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващото предложение в кухнята на шеф Токев може да се определи като "супер храна", но в случая е класическа българска леща. В чинията може да бъде добавено и пуширано яйце.

Включването на "супер храни" в детските градини се приема разнопосочно и с тях трябва да се действа внимателно, защото са истинско предизвикателство за храносмилателната система на най-малките. Опитните готвачи залагат по-скоро на тези храни, които са типични за нашите географски ширини.

Снимка: btvnovinite.bg

Шеф Андре Токев е част от Българската асоциация на професионалните готвачи у нас. Убеден е, че те също трябва да бъдат включвани в екипите, които изготвят детските рецептурници за училищата и градините. Досега обаче не са били търсени от Министерството на здравеопазването.

„Ние трябва всички заедно да седнем на една маса и така да се изработи програмата, че финансово да е ок, здравословно да е ок и практически за производството да е ок”, смята шеф Андре Токев.

„На базата на наредбата са очертани специфичните изисквания към всяка група храна, така че да бъдат здравословни. Рецептурникът е последващ етап и той е в помощ на хората, които работят в детските кухни”, поясни проф. Дулева.

Снимка: btvnovinite.bg

Фитнес моделът и инструктор Биляна Йотовска е на мнение, че не трябва да се изпада в крайности.

„За всяко нещо има здравословната алтернатива, така че на детето нищо да не му липсва като вкус и хранителни вещества”, допълни Йотовска.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.