Ако планирате пътуване, вече ще трябва да добавите и застраховка към сметките си. На сайта на МВнР може да проверите какви са изискванията за влизане в някои от най-предпочитаните дестинации. 

Гърция – отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди пътуване и 7-дневна карантина. 

Германия – отрицателен PCR тест, направен до 48 ч. преди пътуване. Важи за страните, в които са открити новите варианти на коронавируса. Има и 10-дневна карантина. 

Великобритания – отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди пътуване. 10-дневна карантина, забрана за влизане от страни, попадащи в „черния списък“ на Острова. 

Занзибар – няма изискване за отрицателен тест или карантина, извършва се скрининг на летището. 

Пътуване до Турция – какво спира туристите? 

Мариана Велчева нарича себе си „пътуващ човек“ и до пандемията не е пропускала година без екскурзия в чужбина, любима дестинация ѝ е Турция. Последното ѝ пътуване до Истанбул е през лятото на миналата година – при строги противоепидемични мерки, но без изискване за PCR тест.


Сега Мариана планира ново пътуване за Фестивала на лалетата в средата на април. От туристическата агенция ѝ обясняват, че за датите 16-19 април най-вероятно все още няма да е отпаднало изискването за PCR тест за влизане в България.

След 4-месечно прекъсване заради пандемията туристическата агенция работи от началото на март. До момента нямат потвърдена група за чужбина.

Учители, които решили да пътуват през пролетната ваканция до Турция, се отказали заради големия брой заразени и изискването за PCR тестовете.


Промяна при застраховките няма. Ако не събере група, от фирмата ще анулират датите за Турция, а Мариана ще отложи пътуването. Туроператорите отчитат ръст на екскурзиите в България за сметка на тези в чужбина. 

Какви обезщетения ще можем да получим при анулиране на почивка в чужбина? 

За парите от неосъществени екскурзии помощите от държавата и новите COVID застраховки обясниха в студиото на „Тази сутрин“ Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма“ и Кирил Бошов – член на УС на Българската застрахователна асоциация. 

Според Илиева епидемичната обстановка е основният проблем, който спира българските туристи да пътуват в чужбина. Изискването за PCR също се явява като пречка пред голяма част от сънародниците ни. 

„За изходящ туризъм реално миналата година не сме работили. Осъществените пътувания са били на индивидуална основа – хора със собствен транспорт, до близки дестинации“, каза Илиева.

Тя допълни, че станалите популярни напоследък почивки до Занзибар не означават отваряне на чуждестранния туризъм. От началото на година са осъществени шест чартърни полета до Занзибар с общо 1400 туристи.

Относно COVID застраховките Бошов уточни, че подобен документ не е новост, но сега са добавени нови покрития към здравните полици. Цената е около 50 евро цента на ден и включва болнично лечение и лекарства при заразяване с коронавирус при пътуване. 

„Ако вие бъдете диагностициран с COVID-19 в Занзибар, например, и ви се наложи престой в болнично заведение, то престоят ви и лекарствата ще бъдат покрити от тази застраховка“, обясни Бошов. 

Илиева допълни, че по закон медицинската застраховка е част от пакета, но туристите избират за какво покритие да бъде полицата. Най-ниската застрахователна стойност е 10 хил. лв. и включва инцидентно заболяване, придобито на място и лечение на COVID-19. Вече има няколко случая, в които тази застраховка е използвана от българи в чужбина. 

Застраховката за отмяна на пътуване заради болест не е задължителна, но все повече се търси, обясниха експертите. При тази полица се възстановяват всички предплатени суми за почивката – самолетни билети, хотели и други разходи.