Зрителски сигнал до bTV за открита игла в пържола повдигна въпроса дали има достатъчно ефективен контрол на храните у нас.

Потърпевш е Васил Къркеланов. Открива опасната игла в чинията на дъщеря си.

Снимка: Васил Къркеланов

В студиото на „Тази сутрин” Къркеланов заяви, че липсва проследимост на животните.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му това се дължи на наредба от 2013 г., според която всеки, който има над 50 майки прасета може да прави общи групови марки на животните.

д-р Галя Викьова от БАБХ обясни, че проверка на БАБХ София-град установява, че месото е пристигнало в магазина, от който е закупено, като едра разфасовка от производител, който не е в рамките на областната дирекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това се оказва, че разфасовката е транжирана в самия магазин и е предложена насипно, а не като месна заготовка.

Според проверката магазинът е получил доставка на месото на 27 и 29 ноември. Експертът не даде категоричен отговор откъде е дошла иглата. Въпреки това изтъкна, че животните се следят.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният инженер-технолог Павлина Лилова подчерта, че откритата игла не е професионална или за т.нар шприцоване на месо. По думите ѝ прилича на медицинска игла.

Освен това смята, че щом се говори за разфасовка, то означава, че игли не би трябвало да присъстват.

Според нея игли се използват за месни заготовки.

Вижте целия разговор във видеото!

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.