С 15 % ще бъдат увеличени парите за безплатните закуски в училище от догодина. Това съобщи за bTV образователният министър Красимир Вълчев. Той е разпоредил спешни срещи на всички директори с родителите, за да се обсъди от каква храна имат нужда децата в училище.

Снимка: btvnovinite.bg

Родители продължават да сигнализират за качеството на безплатните закуски в училище. Според тях сумата от 59 стотинки на дете е крайно недостатъчна, а контрол липсва.

Снимка: btvnovinite.bg

Няколко проблема се смесват в случая, отбеляза в рубриката „Чети етикета“ министърът на образованието Красимир Вълчев, който коментира масовото недоволство на родителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единият от тях е с договорите, които са сключени. Те трябва да отговарят на наредбите на министерството на здравеопазването по т.нар. рецептурници. Вторият въпрос е с изпълнението, имаме сигнали, че доставените храни не отговарят на договорите. Третият проблем е с недостига на средства“, обясни Кирил Вълчев.

Според министъра тези средства могат да се използват и за подкрепяща закуска в зависимост от училището и желанието на родителите.

„Наредил съм две неща на регионалните управления – едното е да директорите на училищата да проведат среща с родителите по темата, а другото е да се изработи механизъм за контрол“, обясни още той.  

Снимка: btvnovinite.bg

В част от училищата има и училищни столове, посочи още министърът, но отбеляза, че не е рентабилно поддържането им навсякъде.

„Директорът носи отговорност, той е възложител. Най-трудно е, когато има възлагане на външен изпълнител“, посочи още Красимир Вълчев. Той отбеляза, че вероятно ще има увеличение от 15% на сумата, която се отпуска за закуските в училище. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Диян Стаматов, директор на 119-то училище в София и общински съветник от ГЕРБ, тези 59 ст., които се отпускат в момента, не са малко. „Ако се използват рационално, те са достатъчни“, каза той. Според него в повечето случаи децата изяждат закуските, които са им раздадени.

За училището, което той ръководи, обясни, че се раздават подкрепящи закуски, които не могат да нахранят детето за целия ден. За храната в училището, което ръководя трябваше много контрол и много усилия, отбеляза Диян Стаматов.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази програма на МОН за закуските трябва да се прецени за кого е – за деца, които са в обгрижено положение или за деца, които имат нужда от подпомагане. Тази програма не може да бъде универсална, по начина по който се прилага в момента“, коментира Елисавета Балабанова – Кофинова от фондация „За храната“. Според нея тя трябва да бъде прецизирана спрямо конкретните училища.

Вижте още във видеото!